2012. január 21., szombat

Hulladék

                    Hulladékunk 50%-a papir, 13%-a műanyag, 2%-a fém és 35%-a üveg.
 Aluminium
   Az aluminium 200 év alatt bomlik le.Évente 250 milliárd darabot gyártanak belőle.1800 körül aluminium evőeszközzel csak a király és a királynő ehetett, ma pedig bárki. III.Napóleon idején 1kg aluminium 1 milliárd forintba került.
  1 tonna aluminiumból 1000 biciklivázat lehetne gyártani, vagy 70000 CD-t. Ez annyi CD amelyre ráférne a valaha irt összes könyv tartalma.
  Ha új dobozt gyártunk 95%-al több energiára van szükségünk, mint amennyi energia kell egy már használt doboz újrahasznositásához. (tehát ha újrahasznositjuk a dobozt, 95%energiát megtakaritunk).
   Ez a megspórolt energia annyi, mint amikor a TV és számitógép három órát működik.
 Elem és aku
   A már használt elem, vagy szárazelem veszélyes hulladék, mivel cinket, rezet, mangánt, nikkelt, ólmot és higanyt tartalmaz.
   Romániában évente 40 millió darab szárazelemet termelünk, ez 1400 tonna kémiai hulladék.Ez 400 elefánt súlyának felel meg.Ezért az EU 2012-re a szárazelem 25%-át , 2016-ra a 45%-át szeretné évente újrahasznositani.
  Használjunk feltölthető elemet!
WC papir
  Régen nem volt WC papir igy mást használtak helyette: a rómaiak tengeri szivacsot, a vikingek gyapjút, a francia arisztokraták csipkét.
  A legtöbb WC papir újrahasznositott papirból van,mivel azzal  könnyebb dolgozni. A WC papirban olyan anyagok vannak, amelyek segitségével az könnyedén lebomlik a csatornában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése